Kosgeb Şartları Nelerdir? Kosgeb’e Kimler Başvurabilir? Kosgeb Destekleri Nelerdir?

Makale İçerisinde Neler Var?
Kosgeb Şartları Nelerdir? Kosgeb’e Kimler Başvurabilir? Kosgeb Destekleri Nelerdir? Kosgeb iş kurmak isteyenler için oldukça önemli bir devlet desteğidir. Özellikle kendi işinin patronu olmak isteyen küçük girişimciler için kurulmuş olan bir kuruluştur.
1990 yılından itibaren küçük girişimcilerin tercih ettiği fakat tam olarak bilinmeyen Kosgeb kredi şartları nelerdir, Kosgeb kursları, Kosgeb destekleri ve daha bir çok sorunun cevabını sizlere vereceğiz.
Kosgeb Nedir
Kosgeb herkesin bildiği küçük işletme sahibi olmak isteyenler veya işletmesini geliştirmek isteyenler için açılan bir kuruluştur. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından halkı desteklemek amaçlı açılan ve kısa ismi olarak bilinen Kosgeb’in bir çok alanda desteklediği alanlar bulunmaktadır.
Kosgeb kadın ve erkek ayrımı yapmadan girişim yapmak isteyen bütün herkese şartları yerine getirmek şartıyla 30 bin TL hibe, 70 bin TL geri ödemeli olmak şartıyla 100 bin TL kredi desteği çıkmaktadır.
Kosgeb Kredi Şartları
Kosgeb kredisi şartları konusundan önce Kosgeb kredisi nedir sorusunun cevabına bir açıklık getirelim.
- Kosgeb Kredisi Nedir?
Kosgeb kredisi kadın erkek farketmeksizin işletme kurmak isteyen herkes için hibe ya da geri ödemeli olarak verilen belirli miktardaki desteğe kosgeb kredisi denir.
- Kosgeb Kredi Şartları
Kosgeb girişimciler için Kosgeb Girişimci Kredisi adı altında belirli şartları yerine getirenlere hibe veya kredi olarak verilen bir destektir.
Kosgeb’in bu programın esas amacı ekonomik kalkınmayı geliştirmek ve istihdamda oluşan sorunları ortadan kaldırıp, yaygınlaştırmak ve başarılı işletme kurulmasına destek olmaktır.
İş Yeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? Hangi Bankalar İş Yeri Açma Kredisi Veriyor?
Kosgeb, 150 bin TL’ye kadar 50 bin TL’si hibe ve 100 bin TL’si geri ödemeli destek çıkmaktadır. Ancak Kosgeb kredisinden yararlanmak için bazı şartları yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kosgeb Kredisinden Yararlanılması İçin;
- Girişimcilik Eğitim: Kurumun sağladığı eğitimin mutlaka tamamlanması gerekmektedir. Eğitimi tamamladıktan sonra Kosgeb tarafından sertifikanızı alabilirsiniz.
- Şirket Kurulumu: Sertifikanızı aldıktan sonra şirketin kurulmasına geçebilirsiniz. Ancak sertifika almadan önce kurduğunuz şirket için bu kredi desteğinden yararlanamazsınız.
- Ortaklık: Herhangi bir şirketin ortağı olabilir. Hatta %30 hisseniz olsa bile yeterli olmaktadır.
- Destek Oranı: Destek oranları erkekle için %60, kadınlar için %70’dir. Bunun sebebi ise kadın girişimcilerin ülkemizde az sayıda olmasından dolayı böyle bir karar verilmiştir.
- Destek Nasıl ve Ne Zaman Alınır: Şirketinizi açma aşamasında şirketiniz için yaptığınız her harcamanın faturasını almayı sakın unutmayın. Aldığınız faturaları Kosgeb’e gönderdikten sonra 2-3 ay içerisinde Kosgeb’den alabilirsiniz. Ancak alacağınız tutara KDV dahil değildir.
ÖNEMLİ NOT: Şirket için aldığınız demirbaşlarınızı 3 sene boyunca satamazsınız.
Kosgeb’e Kimler Başvurabilir
Kosgeb’e başvurabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.
Kosgeb’e Kimler Başvurabilir
- Kosgeb’e 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan
- Kosgeb tarafından verilen uygulamalı eğitimi veya iş kurma danışmanlık eğitim alan kişiler
- Kosgeb tarafından üniversitelerin sınırları içinde yapılan genç girişimci geliştirme programını katılıp sonrasında mezun olan kişiler
- İŞGEM’de yer almış girişimcilerin 1 yıl içinde işletme açmış kişiler
Yukarıdaki şartları yerine getirmiş olanlar Kosgeb’e başvurabilir.
Kosgeb Destekleri
Kosgeb destekleri hangi işleri destekliyor sorusu yeni girişimcilerin aklındaki ilk sorulardan birisidir. Kosgeb’i sınıflandırmak istersek hemen hemen 14 sektöre destek vermektedir.
Kosgeb’in Destek Verdiği 14 Sektör ve Kodları
- Madencilik ve taş ocakları – B kodu
- İmalat – C kodu
- Elektrik, gaz,buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı – D kodu
- Su temini, kanalizasyon atık yönetimi ve iyileştirme – E kodu
- İnşaat – F kodu
- Toptan ve perakende ticaret; Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı – G kodu
- Ulaştırma ve depolama – H kodu
- Konaklama ve yiyecek hizmetleri – I kodu
- Bilgi ve iletişim – J kodu
- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler – M kodu
- İdari ve destek hizmet faaliyetleri – N kodu
- Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor – R kodu
- Diğer hizmet faaliyetleri – S kodu
- Finans ve sigorta faaliyetleri – K kodu
NOT: K kodu olan finans ve sigorta faaliyetleri sektörü 31 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu kararıyla KOBİ Destekleri bünyesi altına alınmıştır.
Kosgeb Kursları
Kosgeb kursları neler olduğu hakkında kısa bir bilgi verelim.
Öncelikle sizlere kosgeb girişimcilik kursu başvurusu e devlet üzerinden gerçekleştiğini belirtelim. Kursların toplam olarak 70 saatlik bir eğitimi vardı. Ancak bu 32 saate düşürülmüştür.
Kosgeb Girişimcilik Kursu E-Devlet ile Başvurusu
Kosgeb kurslarına katılmak ve başarılı olmak ön şartların başında gelmektedir. Bu kapsam içinde Uygulama Girişimcilik Eğitimlerine ait genel listeyi öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayınız.
Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Duyuruları
Kosgeb Kayıt
Kosgeb kayıt için öncelikle destek alabilmeniz için işletmenize ait bilgileri Kosgeb’in veri tabanına kaydetmeniz gerekmektedir.
Kosgeb başvuru aşamalarını doğru ve gerçek bilgilerle doldurmanız gerekmektedir.
Bu bilgileri doğru ve eksiksiz vermeniz gerekiyor. Verilecek yanlış beyanlardan dolayı oluşacak zararlarda kurum sorumlu olmayacaktır. Doğacak hukuki ve maddi sorumluluklar işletmeye ait olacaktır.
Kosgeb Veri Tabanına Nasıl Kayıt Olunur?
Kosgeb İletişim
Kosgeb iletişim bilgileri
- T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Hacı Bayram Mah. İstanbul Cad. No: 32
06050 Ulus / Altındağ / ANKARA - 0 312 595 28 00 (pbx)
- 0 312 368 07 15
- İletişim Merkezi
- Pazartesi – Cuma 8.30-17.30
Kosgeb E Devlet
Kosgeb E Devlet kapısını kullanarak başvuru aşaması başından sonuna kadar her türlü işleminiz buradan gerçekleştirebilirsiniz. E Devlet kosgeb girişimcilik için aşağıdaki linki tıklayın.